Receptek mákolajjal

Szilvás lepény mákolajjal ízesítve

Hozzávalók: 770g szilva (konzerv is lehet). A tésztához 225g búzaliszt, 75g teljes őrlésű hajdinaliszt, 4 csapott teáskanál sütőpor, 200g cukor, 1 tasak vaniliáscukor, 4 tojás,1/2 bögre mákolaj, 1/2 bögre napraforgóolaj, 1/2 bögre tej. A mázhoz 1 tasak színtelen tortazselé, 1 csapott evőkanál cukor, 250 ml (1/4 l szilvalé) konzervből.

Elkészítés: Lecsöpögtetjük szűrőben a szilvát, levét felfogjuk, 250 ml-t kimerünk belőle és a mázhoz félretesszük. Elkeverjük a tésztához a kétféle lisztet sütőporral. A vanillincukorral és a cukorral összekeverjük, az olajat, a tojást és a tejet hozzáadjuk, majd keverőkanállal vagy habverővel az egészet gondosan átkeverjük. A tésztát ezután (30×40 cm-es , kikent) sütőlemezre tesszük, tetejét elsimítjuk. A tetején a szilvát elosztjuk, és a sütőbe helyezzük és 25-30 percig sütjük. A tortazseléporból a cukorral és a félretett szilvalével elkészítjük a mázt, ecsettel a lepényre kenjük és hagyjuk megdermedni. Ízlés szerint reszelt citromhéjjal megszórhatjuk vagy mákolajjal meglocsoljuk fogyasztás előtt.

Mákolajjal ízesített muffin

Hozzávalók: 1 bögre joghurt, 1 bögre liszt, 1 bögre darált mák, 3 tojás,1 csomag sütőpor, fél bögre mákolaj, fél bögre étolaj, fél bögre cukor ízlés szerint

Elkészítés: Fenti anyagokat összedolgozzuk és a kibélelt muffin formákba tesszük. Ízlés szerint apróbb gyümölcsöket is adhatunk a tésztájához.

Mónika palacsintája mákolajjal

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 dl tej, 2 tojás, 2 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda, só, 3 evőkanál  mákolaj, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja

Elkészítés: A fenti hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és folyékony állagúra (csomómentesre) keverjük. A felhevített palacsintasütőbe 1 kiskanál olajat teszünk, (lehet akár mákolaj vagy napraforgóolaj) és ebben sütjük ki a palacsintákat. Akár töltelék nélkül, cukrozva is fogyaszthatjuk.

Mákolajos mákgolyócskák

Hozzávalók: 1 csomag aszalt szilva, 7 evőkanál rum, 200 ml habtejszín, 50 ml  mákolaj, 100 g cukor, egy csipet fahéj, 150 g darált mogyoró, 120 g darált mák, 2 evőkanál zsemlemorzsa, csokoládébevonó (csokoládémáz)

Elkészítés: A szilvát egy éjszakára a rumba beáztatjuk. A habtejszínt a cukorral és a fahéjjal felforraljuk. A mákolajat, a mogyorót, a mákot és a zsemlemorzsát hozzáadjuk, jól összekeverjük, majd hozzákeverjük az apróra vágott aszalt szilvát és a masszát hűtőbe tesszük, míg ki nem hűl teljesen. Kicsi golyókat formálunk a masszából, belemártjuk az olvasztott csokoládéba, papírformába fektetjük és újra hűtőbe tesszük, míg a csoki meg nem merevedik.

Kefires süti mákolajjal

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók: 4 db tojás, 1 pohár cukor, 1 pohár kefir, 1 pohár  Mákolaj, 2 pohár liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom héja, 2-3 evőkanál darált mák, 1 üveg magozott meggybefőtt

Elkészítés: A kefires poharunk legyen a mérőedényünk. Mindent, ami pohárba van megadva, ezzel mérjünk ki. 2 egész tojást és a másik 2 tojás sárgáját egy keverőtálba ütjük. Beleöntjük a cukrot, és habosra keverjük habverővel. Belekeverjük a mákolajat, a kefirt, a lisztet, a sütőport, majd reszeljük bele a citrom héját. Végezetül a félretett 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk az alaphoz. Ezt már csak lágy mozdulatokkal keverjük el, ne habverővel. Kivajazott, kilisztezett közepes tepsibe vagy tortaformába öntjük, és a tetejére egyenletesen szórjuk rá a kinyomkodott meggyet. Előmelegített sütőben 180 C-on 25 percig aranybarnára sütjük.

Mielőtt kivennénk, hústűvel vagy villával böködjük meg. (Ha simán kijön a tésztából, akkor megsült és kivehetjük a sütőből. Ha ragacsos marad a tű, süssük tovább még néhány percig kisebb fokozaton.)

Tipp: Gyümölcsszezonban kísérletezhetünk bármelyik kedvenc gyümölcsünkkel (pl: barack, málna, cseresznye...) Ne használjunk fagyasztott gyümölcsöt, mert nagyon vizes és lágy lesz a tésztánk, illetve az összes gyümölcs a tepsi aljára száll le.

Mákosguba vaníliapudinggal

Hozzávalók: 4-6 db kifli, 1 csomag vanília puding, 7 dl tej, 1/2 csomag mazsola, 1 evőkanál cukor, 5 dkg mák, 1 evőkanál mákolaj

Elkészítése: Elkészítjük a vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk.A mákolajat is ráöntjük ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.

Csacsifüle

Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só. Töltelékhez kakaó, mák, 1-2 evőkanál mákolaj, dió, 1-2 evőkanál dióolaj, vaníliás cukor

Elkészítés: A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk és szép világosra sütjük. Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.

Mákos kupola

Hozzávalók (8-10 darabhoz): 5 tojás, kb. 10 dkg méz, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 20 dkg darált mák,1-2 evőkanál mákolaj. Lekváros töltelékhez 4 evőkanál szilvalekvár, 4 evőkanál rum. Tejszínes töltetékhez 2,5 dl tejszín, 3 evőkanál rum, 1 csomag habfixáló. Mázhoz 1,5 dl tejszín, 13 dkg tejcsokoládé, sütőpapír

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra keverjük; a fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10 dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütőport,a mákolajat és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát sütőpapírral kibélelt sütőbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.

Mákos rolád mandarin krémmel

Hozzávalók (12 szelethez): 4 tojás, 4 evőkanál víz, 15 dkg porcukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg teljes őrlésű liszt, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg darált mák,1-2 evőkanál mákolaj 1 csomag habfixáló, 5-6 db mandarin, 5 dl tejszín, 25 dkg sovány túró, 6 dkg méz, 2 dl joghurt, porcukor meghinteni, sütőpapír

Előkészítés: Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral.  A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

Elkészítés: A piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a darált mákot és a mákolajat, majd az egészet belekeverjük a tojásos krémbe. A masszát egyenletesen rákenjük a sütőpapírra és kb. 12 perc alatt megsütjük. A piskótát porcukorral beszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt és a konyharuhával együtt roláddá csavarjuk. Kb. 1 órán át hűlni hagyjuk. A mandarint megtisztítjuk. 24 gerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többi mandarint kis kockákra vágjuk.

A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. A túrót a mézzel és a joghurttal simára keverjük, majd a tejszínhez adjuk. A krém 2/3 részébe óvatosan belekeverjük a mandarindarabokat; a maradék krémet félretesszük. A kihűlt piskótatekercset szétnyitjuk, majd a mandarinkrémet rákenjük és a konyharuha segítségével újra felcsavarjuk. Kívülről is bekenjük a félretett krémmel. Végül mandaringerezdekkel díszítjük.

Mákos bejgli mákolajjal

Hozzávalók: A tésztához 50 dkg sima liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 1 dl tej, 3 evőkanálnyi cukor, 2 dkg élesztő, só. A töltelékhez 70 dkg darált mák,1-2 evőkanál mákolaj, 43 dkg cukor, 4,4 dl víz, reszelt citromhéj, egész fahéj, mazsola (elhagyható), 2 dkg vaj, 2 evőkanálnyi baracklekvár.

Elkészítés: A vízből és a cukorból – a citromhéjjal és a fahéjjal – főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a fahéjat. A mákhoz add hozzá a mazsolát,mákolajat, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni. Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre). A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.)  A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd – a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve – tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét. A sütőt melegítsd 180 Celsius fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.

Ebben a receptben bőven mérik a tölteléket, s bár szerintem úgy az igazán jó, ugyanennyi tésztához akár egy harmadával kevesebb masszát véve is tisztességes bejglit lehet sütni. A vékonyabb töltelék – vastagabb tészta párosítás azt is segítheti, hogy a tekercsek kisebb eséllyel hasadjanak fel sütés közben.

Mákos nudli mákolajjal

Hozzávalók: 80 dkg hámozott burgonya, só, 20 dkg liszt, 1 tojás, 0,5 dl mákolaj, 25 dkg darált  mák, 10 dkg porcukor, porcukor, friss menta a tálaláshoz, 1 kis üveg narancslekvár, 1 kis étolaj

Elkészítése: A hámozott burgonyát nagyobb darabokra vágjuk és bő, sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, majd forrón burgonyanyomóval összetörjük és kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a mákolajat majd gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk. A kész tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk (szükség szerint két részletben), és ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Végül lisztes kézzel 5-6 cm-es nudlikká sodorjuk és sós olajos forró vízben kifőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, leöblítjük és lecsepegtetjük. Tálaláskor a meleg nudlit megszórjuk a porcukros  mákkal, majd az egészet rázogatva összeforgatjuk, tányérra halmozzuk, megszórjuk porcukorral, friss mentával díszítjük és a narancslekvárt külön tálkában kínáljuk mellé.

Tejfölös uborkasaláta mákolajjal

Hozzávalók 2 főre: 2 db kígyó uborka, 3 doboz tejföl, 3 doboz joghurt (natúr), 2 evőkanál  Alma gyümölcsecet, 1 evőkanál kapor, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 kiskanál porcukor, 2-3 evőkanál  mákolaj

Elkészítés: A megtisztított uborkát finom szeletekre reszeljük.

Dresszing: A tejfölt, a joghurtot, sóval, borssal kikeverjük, hozzáadjuk az almaecetet, a zúzott fokhagymát, a porcukrot, a kaprot és a  mákolajat. A kész dresszinget jól összekeverjük az uborkával.

Mákos töltött muffin

Szeretem a muffint, mert az egyik legegyszerűbb sütifajta. Persze nem könnyű jót készíteni belőle, mert könnyen száraz, fojtós valamivé válhat. Ez garantáltan nem az.

Hozzávalók 12 db-hoz: 1 tojás, 12,5 dkg cukor, 1 vaníliáscukor, 70 ml olaj, 2 tk mákolaj, 2 dl  joghurt, 20 dkg liszt, 5 dkg aprított dió, fél mk szódabikarbóna, 2,5 mk sütőpor. Töltelékhez 10 dkg darált mák, 2 ek cukor, 1 alma reszelve

Elkészítés: A mákot daráld le a cukorral és keverd össze a reszelt almával. Muffin formába tegyél muffin papírokat. A tojást habosra keverd a cukorral, add hozzá az olajakat, majd a joghurtot. Keverd bele a lisztbe a sütőport és a szódabikarbonát és szitáld a fenti krémbe. Tedd bele a diót. Dolgozd össze őket. A massza nagyobbik részét arányosan kanalazd bele a muffin formákba és tedd rá a mákos tölteléket és fedd be a maradék tésztával. 180 fokosra előmelegített sütőben 10 percig légkeveréssel, és még 10 percig normál sütéssel süsd.

Mákolajos kuglóf

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 tojás, 1 dl tej, fél dl mákolaj, 4-5 ek darált dió, vagy mák ( áztatott, a tej maradékában), 1 marék mazsola, fél sütőpor

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, egyik tálba a fehérjét a másikba a sárgáját. A sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzátesszük az összes többi hozzávalót. A fehérjéket habosra verjük, azután óvatosan belekeverjük a másik tál masszájába. A kuglófformát kikenjük vajjal,  liszttel megszórjuk, és mehet is bele a massza, amit előmelegített sütőben kb. 30-40 percig készre és szépre sütünk. A kész kuglófot porcukorral, vagy kakaóval megszórhatjuk.

Jó étvágyat!