Receptek lenmagolajjal

Csíráztatott lencsesaláta (4 adag)

Hozzávalók: 1 bögre csíráztatott lencse, 1 bögre aprított hagyma, 1 ek. citromlé, 1 teáskanál Bragg-amino-öntet, 1 teáskanál lenmagolaj, 1 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 teáskanál Currys fűszerkeverék, 1 csipet Zip

Elkészítés: Egy kis tálban keverje össze az olajat, a citromlevet, az amino-öntetet, a fokhagymát, a Zip-et és a Currys fűszerkeveréket. Egy másik keverőtálban keverje össze a lencsét és a hagymát. Feltételes: Adjon hozzá egy kis csíráztatott csicseriborsót is!

Babcsíra saláta (4 adag)

Hozzávalók: 1 bögre lenmagolaj, 2 teáskanál frissen facsart citromlé, 2 ek. Bragg amino-öntet, 1 teáskanál frissen őrölt bors, 2 ek. szezámmag (egy éjszakára beáztatva), 1 bögre finomra vágott zöldhagyma, 1 bögre finomra vágott paprika, 2 bögre friss babcsíra, 1 gerezd áttört fokhagyma

Elkészítés: Az öntet elkészítéséhez öntse össze az olajat, a citromlevet, az amino-öntetet, a borsot, a fokhagymát és a szezámmagot egy keverőben és készítsen belőle pürét. Öblítse le a babcsírát hideg vízzel és csepegtesse le. Egy tálba tegye bele a babcsírát, a paprikát és a hagymát. Lazán keverje át a pürésített öntettel.

Hárombabos saláta (2 adag)

A salátához: 170 g párolt friss zöldbab, 170 g párolt friss vajbab, 170 g főtt kidney bab, lecsepegtetve, 1 bögre apróra vágott zöldhagyma, 1 bögre összevágott friss petrezselyem

Az öntethez: 1 bögre lenmagolaj, 1/8 bögre Bragg amino-öntet, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1 teáskanál Olasz fűszerkeverék (Spice Hunter)

Öntse rá az öntetet a babkeverékre, és hűtse 2 órán át. Közvetlenül tálalás előtt rácsos kanállal tegye rá a babkeveréket salátaágyra.

Kálium saláta (4 adag)

A salátához: 1 fej káposzta, gyalulva vagy finomra vágva, 3 bögre apróra vágott petrezselyem, 3 reszelt sárgarépa, 1 avokádó, falatnyi darabokra szeletelve (feltételes – növeli a saláta kálium-tartalmát)

Az öntethez: 2/3 bögre lenmagolaj, 1 bögre Bragg amino-öntet, Vörös alga, fokhagyma por, vöröshagyma por

Egy nagy tálba tegye bele a zöldségeket. Jól keverje össze. Keverje át az öntettel, ezzel ízesítve.

Lucernacsíra saláta (6 adag)

A salátához: 3 bögre lucernacsíra, 3 bögre apróra vágott nyári tök, 2 piros paprika, kockára vágva, 2 apróra vágott zöldhagyma, 1 bögre apróra vágott vöröshagyma

Az öntethez: 1 bögre lenmagolaj, 1 citrom vagy lime frissen facsart leve, 1 teáskanál Himalaya só, 1-2 teáskanál fűszerkeverék

Egy nagy tálba tegye bele a zöldségeket. Keverje át az öntettel, ezzel ízesítve.

Búzacsíra saláta (6 adag)

Hozzávalók: 3 bögre friss csíra, 1 bögre reszelt sárgarépa, 3 bögre finomra vágott vöröshagyma, 3 ek. lenmagolaj, 1 1 ek. friss citromlé, Pirospaprika

Egy nagy tálba tegye bele az összes hozzávalót a pirospaprika kivételével. Szórja meg paprikával. Tálalja salátaágyon.

Színpompás káposzta (4 adag)

A káposzta tekinthető az egyik legerősebb terápiás hatással rendelkező ételnek a világon. Számos vizsgálat talált összefüggést a káposzta fogyasztása és a rák, különösen a vastagbélrák kockázatának csökkenése között. Ráadásul a káposztalé bizonyítottan gyógyító hatású a gyomorfekélyesek számára, és megelőzi a gyomorrákot.

Hozzávalók: 2 bögre vékonyra szeletelt vöröskáposzta, 2 bögre vékonyra szeletelt zöld káposzta, 1 sárgarépa, lereszelve, 1 piros paprika, szeletelve, 1 zöldpaprika, szeletelve, 1 narancssárga paprika, szeletelve, 4 ek. felvágott mogyoróhagyma, 4 ek. apróra vágott petrezselyem, 1 bögre citromlé, 3 ek. víz, 1 ek.  lenmagolaj, 1-2 teáskanál szárított chili paprika, Csipetnyi Bragg amino-öntet

Egy tálban keverje össze a hozzávalókat. Alaposan forgassa át és tálalás előtt legalább fél óráig hagyja állni, hogy az ízek összeérjenek.

Cukkinis zöldsaláta (4 adag)

A salátához: 1 közepes fej vörös levelű saláta, 1 kis fej saláta, 2 közepes cukkini vékonyra szeletelve, 1 bögre szeletelt retek, 3 zöldhagyma szeletelve

Az öntethez: 1 bögre lenmagolaj, 2 ek. Himalaya só, Áttört fokhagyma gerezd(ek) az ízesítéshez, 1 teáskanál szárított tárkonylevél

Egy nagy tálba tegye bele az összes hozzávalót. Keverje el az öntettel.

Karfiolos zöldsaláta (4 adag)

A salátához: 1 közepes maroknyi fejes saláta, összetépkedve, 1 kis fej karfiol (virágjaira szedve – 2 bögre), 1 bögre szeletelt retek

Az öntethez: 1 bögre lenmagolaj, 1 zöldhagyma, szeletelve, 1 ek. szárított kapor, Ízesítő vagy tengeri só, Frissen őrölt bors

A karfiolt 25 percig főzze sós vízben, majd rétegezze a saláta és a karfiol felét egy salátástálban. Tegye rá a retket, majd erre a maradék salátát és karfiolt. Keverje össze az öntet hozzávalóit és öntse rá a salátára.

Gyors tört krumpli lenmagolajjal

Sokan nem szeretik a krumplipürét. Azoknak ajánljuk a következő receptet. A megfőtt krumpliról leöntjük a vizet, majd gyengén összetörjük, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, majd tálaláskor 2-3 evőkanál lenmagolajjal leöntjük. Megszórjuk snidlinggel vagy friss petrezselyemmel. Nagyon egészséges!

Lenmagolaj körözött

Elkészítési idő: kb. 8 perc

Hozzávalók: 250 g tehéntúró (hagyományos darabos), 5-6 evőkanál lenmagolaj, só, frissen őrölt bors, 1 pohár tejföl (kb.90 g), kis fej vöröshagyma, kis csokor petrezselyem (friss ajánlott) vagy friss snidling

Elkészítés: A túrót egy tálba öntjük, és villával elnyomkodjuk. A hagymát finomra vágjuk és serpenyőben 1 kanál lenmagolajjal gyenge tűzön 2-3 percig üvegesre sütjük. Ráöntjük a túróra, hozzákeverjük a tejfölt, a 4-5 evőkanál lenmagolajat, majd az apróra vágott petrezselymet. Keverés közben végül ízlés szerint sózzuk, borsózzuk.

Tanácsok: Ne a hűtőből vegyük ki közvetlenül a fogyasztás előtt, inkább szobahőmérsékleten tálaljuk. Ajánljuk friss házikenyérhez vagy rozskenyérhez, de kiflivel is kiváló.

Retek saláta lenolajjal és repceolajjal

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 2 fő részére: 25 dkg fekete retek, só, petrezselyem (friss ajánlott), 1 ev. lenmagolaj, 1 ev. Repceolaj, 1 gyenge ev. Alma gyümölcsecet

Elkészítés: A fekete retket meghámozzuk, és finom csíkokra reszeljük egy tálba. Megsózzuk és ráöntjük a Lenmagolajat, Repceolajat és Alma gyümölcsecetet, végül a petrezselymet. Fedjük le és hagyjuk állni 10 percig, hogy összeérjenek az ízek.

Tipp: 2 evőkanál tejszínnel vagy tejföllel finomíthatjuk. Így krémesebb és tartalmasabb salátát kapunk. Próbálja ki melyik a jobb!!

Lenmagolajos burgonyapüré

Elkészítési idő: kb. 20 perc

Hozzávalók 2 adaghoz: 1 kg hámozott burgonya (lisztes, pürének való), 5 – 6 evőkanál lenmagolaj, 1 dl tejszín, 1 pohár tejföl (kb. 90 g), só, frissen őrölt bors, kis csokor petrezselyem (friss ajánlott)

Elkészítés: A megtisztított és kockára vágott burgonyát feltesszük főni. Közben előveszünk egy tálat, beleöntjük a tejszínt, a lenmagolajat és a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd a végén beleöntjük az apróra vágott petrezselymet. Az egészet botmixerrel vagy turmixgéppel 1-2 percig összeturmixoljuk. A megfőtt burgonyáról leöntjük a vizet, összetörjük, majd lassú kevergetés közben hozzáöntjük az összeturmixolt anyagot, attól függően ki milyen folyékonyra (sűrűre) szereti a pürét. Ha tányérra tettük, a tetejére öntsünk még pár csepp lenmagolajat.

Tanácsok: Ha nincs otthon tejszín, akkor helyettesíthetjük 3,5% -os tejjel. Ha melegíteni kell, már csak kis lángon, NE forraljuk. A legjobb frissen elkészíteni a burgonya pürét, de erre sokszor nincs időnk. Ha esetleg kész (zacskós) burgonyapürét csinálunk, akkor a vaj helyett a végén (mikor már levettük a tűzről) javítsuk fel 4-5 evőkanál lenmagolajjal és friss petrezselyemmel. Ajánljuk mindenféle sült- és rántott húshoz és halételek köreteként is. Próbálja ki elképzelése szerint!

Hagymás reteksaláta lenmagolajjal

Hozzávalók: 2 evőkanál almaecet, 1 evőkanál lenmagolaj, 1 dl szójajoghurt, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kis csokor medvehagyma apróra vágva, 1 csokor petrezselyem finomra vágva, 3 alma vékonyan fölszeletelve, 20 dkg retek gyufaszálnyi csíkokra vágva, só, frissen őrölt fehérbors

Elkészítés: A keverőedényben előkészített almaecethez, lenmagolajhoz, joghurthoz, reszelt citrom héjához és a facsart citromléhez hozzáadjuk a hagymákat és a petrezselymet. A fölszeletelt almát és retket a fűszeres mártásba keverjük, így az alma nem barnul be. Jól eldolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Lenmagolaj túróval és héjában főtt burgonyával

Íze miatt a lenmagolaj jól illik az enyhén kéntartalmú ételekhez, mint a sajt, hal, joghurt, tojás vagy túró. Hagyományos recept  a lenmagolaj hajában főtt burgonyával és túróval. Ehhez csak néhány hozzávalóra és mintegy 30 perc időre van szükség.

Hozzávalók: 6 közepes nagyságú burgonya, 500 g túró, 1 hagyma, 1/2 csésze tej, friss metélőhagyma, 4 evőkanál lenmagolaj, só és bors

Elkészítés: A burgonyát sós vízben megfőzzük. Eközben a túrót tejjel (esetleg íróval) és a lenmagolajjal krémszerűvé keverjük. A hagymát és metélőhagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a túróhoz, sóval és borssal fűszerezzük. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, és a túróval felszolgáljuk. Illik hozzá a saláta, természetesen lenmagolaj öntettel.

Gyümölcssaláta lenmagolajjal

Különösen télen nem könnyű elegendő vitaminhoz és tápanyaghoz jutni. Ez a gyümölcssaláta trópusi gyümölcsökkel, diófélékkel és lenmagolajjal igazi vitaminbomba.

Hozzávalók: 1 alma, 1 körte, 2 mandarin, 1 narancs, 1 grapefruit, 1 mangó, 30 g dióbél, 1-2 evőkanál lenmagolaj

Elkészítés: A narancsot, mandarint és a grapefruitot meghámozzuk, és a szeletek közti fehér bőrt eltávolítjuk. A mandarinszeletek egészben, a narancs- és grapefruit-szeletek középen kettévágva kerülnek a salátába. A közben kicsurgó levet is öntsük bele. Az almát és a körtét mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk falatnyi méretűre. A mangót hámozzuk meg, magozzuk ki, és nyomjuk szét. Keverjünk össze minden hozzávalót egy tálban. A dióbelet durvára vágjuk, és a gyümölcsökre szórjuk. Végül ízlés szerinti mennyiségben lenmagolajat keverünk a salátához.

Lenolajos túró

A természetgyógyászok évszázadok óta általános csodaszerként alkalmazzák a túró-lenolaj-kúrát. Vegyünk személyenként 2 evőkanál őrölt lenmagot, másfél evőkanál lenolajat és 50 g sovány túrót, majd keverjük jól össze! Fogyaszthatjuk önmagában, vagy mézzel és gyümölcsökkel, de meghinthetjük olajos magvakkal is, esetleg fűszerezett túróként is tálalhatjuk. Számos variációban beépíthetjük mindennapi táplálkozásunkba.

Mézes túrókrém lenmagolajjal

Hozzávalók: 100 g sovány túró, 10 g méz, citrom reszelt héja, 1 ek. lenmagolaj, 2 szelet rozskenyér

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverem, rozskenyérrel fogyasztom.

Jó étvágyat!