Receptek kendermagolajjal

Mivel a kendermag olaj nagyon ízletes, fogyaszthatja úgy is, hogy a napi étkezések során ételét meglocsolja egy evőkanál olajjal, vagy kedvenc italába keveri. Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez, salátákhoz, még a vajat is helyettesítheti vele vagy egyszerűen kortyolgathatja.

Spagetti kenderolajos paradicsomszósszal.

Főzzünk meg egy csomag spagettit egy csipet sóval és egy evőkanál olajjal. Közben pároljunk üvegesre egy kockára vágott hagymát egy kipréselt fokhagymagerezddel, 2 evőkanál olajban. Adjunk hozzá egy doboz passzírozott paradicsomot és óvatosan hevítsük. Sóval, borssal és bazsalikommal ízesítsük. A kész spagettit szűrjük le, majd borítsuk az edénybe, öntsük le egy adag kenderolajjal és keverjük el.

Gyermekláncfű-burgonyasaláta kendermagolajjal

Hozzávalók: 3 db nagy burgonya, 5 dkg zsenge gyermekláncfűlevél, fél póréhagyma, só, bors, 5 ek. kenderolaj és 4 ek. balzsamos ecet.

Elkészítés: Főzzük meg a burgonyát, hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre! Mossuk meg a gyermekláncfűleveleket! (Jó tanács: ha meleg vízben mossuk, akkor kiáznak azok az anyagok, amelyek a jellegzetes kesernyés ízt adják). A leveleket és a póréhagymát vágjuk le hosszúkás csíkokra, és adjuk hozzá a még meleg burgonyához! Fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal, majd öntsük rá a kenderolajat és a balzsamos ecetet.

Káposztasaláta baconnal és kendermagolajjal

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes fej fehérkáposzta, 50 g bacon- kockára vágott, só, cukor, kömény, 4 evőkanál kendermagolaj, 2 evőkanál gyümölcsecet vagy alma balzsamecet, Alma gyümölcsecet helyett használhatunk Alma balzsamecetet is, ebben az esetben nem szükséges a cukrot hozzáadni.

Elkészítés: A káposztát felvágjuk, a torzsáját kivágjuk, finomra gyaluljuk. Ízlés szerint megszórjuk sóval, cukorral, köménnyel és fél óráig állni hagyjuk. A kendermagolajat és az alma balzsamecetet zárható üvegbe öntjük és jól összerázzuk, majd a káposztára öntjük és újból összekeverjük. Tálalás előtt a kockázott bacont megpirítjuk, és a salátára szórjuk.

Kendermagolaj – dresszing (alap salátaöntet)

Hozzávalók: 2 személyre, 4 evőkanál Kendermagolaj, 2 evőkanál balzsamecet, só, frissen őrölt bors

Elkészítés: Egy kis csavaros vagy befőttes üvegbe öntsük a hozzávalókat és kb. 10-15 másodpercig rázzuk össze. A megmosott majd megszárított salátára (ízlés szerint lehet madár-, rukkola, fejes,- saláta) öntjük, és alaposan összekeverjük, hogy minden levelet érintsen a dresszing.

Jó étvágyat!