Őrlemények
Lenmag őrlemény ( aranysárga lenmagból)
E termék elsősorban a paleolit táplálkozás megkönnyítésére jött létre, de más allergéneket kerülő és alacsony szénhidráttartalmú diétába is remekül beilleszthető. A lenmag hideg sajtolás után visszamaradt pelletét megdaráljuk, így más lisztekhez hasonlóan felhasználható. Mivel az alacsony füstölgési ponttal (105 °C) rendelkező lenmagolaj nagy része már nincs jelen az így készült darában, ezért sütésre is biztonsággal használható a normális lenmag őrleménnyel szemben és beltartalmi értéke is közel a duplája!
Átlagos tápérték (100g termékben):
- Fehérje: 34,7g
- Szénhidrát: 9g
- Rost: 35g
- Zsír: 8,3g, ebből telített: , omega-3: 4g, omega-6: 2g
- Nátrium: 50mg
- Energia: 249 kcal/ 1020kJ
Tökmag őrlemény
E termék elsősorban a paleolit táplálkozás megkönnyítésére jött létre, de más allergéneket kerülő és alacsony szénhidráttartalmú diétába is remekül beilleszthető. A héjmentes tökmag sajtolás után visszamaradt pogácsáját megdaráljuk, így más lisztekhez hasonlóan felhasználható. A normál tökmagőrleménytől a következőkben tér el:
- omega-6-ban és zsírban szegény
- közel duplája a vitamin-, ásványi anyag-, fehérje- és rosttartalma
Átlagos tápérték (100g termékben):
- Fehérje: 54g
- Szénhidrát: 15g
- Rost: 6g
- Zsír: 12g, ebből telített: 2,4g, omega-6: 5,5g
- Nátrium: 30mg
- Energia: 384kcal/1574kJ
Szőlőmag őrlemény
Az igen alacsony cukor és keményítőtartalommal (max. 3 m/m %) rendelkező, vörös szőlőmagból készült őrlemény kitűnő étrend kiegészítő. Közismert tény, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz különböző antioxidánsokat és hasznos enzimeket.szőlő3 balogholaj A szőlőmagőrlemény alacsony Omega 6 és magas rosttartalma lehetővé teszi a rostháztartás javítását, valamint a szabadgyökök megkötésére szolgáló antioxidánsok bevitelét.
Fogyasztása: Joghurtokba, kefirbe, reggelizőpehelybe szórva ,gyümölcslével vagy natúr lekvárral elkeverve, illetve alacsony rosttartalmú húsételek köretéhez keverve fogyasztható. Javasolt napi bevitel: 20-50 g
Átlagos tápérték(100g termékben):
- Fehérje: 11-13g
- Zsír: 4-5g
- omega-6: max. 3,5g
- omega-3: 0,15g
- Rost: 32-35g
- Cukor és keményítő: max. 3g
Mákőrlemény
E termék elsősorban a paleolit táplálkozás megkönnyítésére jött létre, de más allergéneket kerülő és alacsony szénhidráttartalmú diétába is remekül beilleszthető. A kiváló minőségű, homoktól és szennyeződésektől mentes mákszemek hideg sajtolása után visszamaradt pelletét megőröljük, az így kapott őrlemény más lisztekhez hasonlóan felhasználható. Az átlagos darált máktól a következőkben tér el:
- omega-6 és zsírtartalma csupán a töredéke
- közel duplája a vitamin-, ásványianyag-, fehérje- és rosttartalma
Átlagos tápérték (100g termékben):
- Fehérje: 31g
- Szénhidrát: 16g
- Rost: 10g
- Zsír: 12 g, ebből telített: 1,3g, omega-6: 8.5g
- Nátrium: 45mg
- Energia: 313kcal/1282kJ
Máriatövis mag őrlemény
E termék elsősorban tea készítéséhez ajánlott, de alkoholos kivonata a leghatásosabb, mivel a szilimarin vízben nem oldódik!
Tea – forrázat készítése: A máriatövisből készült tea önmagában túl „zsíros” ízű, ezért ajánlatos édesköménymaggal keverni: 1-2 evőkanál máriatövis őrleményt és 1 evőkanál összetört édesköménytermést 1 liter forró vízzel forrázzuk le, 10 percig lefedve hagyjuk állni, majd szűrjük le. Napi adagja: 3×1 csészényi, étkezés után. Májregeneráló hatást ne várjunk a teától, az epetermelést azonban serkenti és javítja az emésztést.
Sárgabarackmag őrlemény ( édes )
Ezen termékünk a sárgabarackmag csontos héjában lévő magbelsőből készül. Ebből a magból kipréseljük az olaj egy részét, hideg sajtolásos eljárassal, majd a visszamaradó pelletet őröljük.
Ennek a lisztnek magas a B17 (amigdalin) vitamin tartalma, ami egyes kutatások szerint a rákos sejteket pusztítja. Ezzel kapcsolatosan folyamatosan végzik a tudósok a kísérleteket.
Magas fehérjetartalmú, gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban, vasban, cinkben, káliumban, foszforban és magnéziumban. Igazoltan gluténmentes és alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára is.
Íze hasonlít a manduláéhoz. Így kiválóan alkalmzaható különböző ételekben is, mint például sütemények, levesek vagy egyszerűen joghurtba keverve.
A sárgabarackmag őrleményt fogyaszthatjuk önmagában, vagy hozzáadhatjuk levesekhez, gyümölcsléhez, süteményekhez, müzlihez. Légy kreatív, és tedd bele bármibe, amibe szerinted passzol!
Csipkebogyómag-olajjal keverve kiváló bőrradírozó készíthető belőle, melyet rendszeresen használva bőrünk ragyogóvá válik, ráadásul mélyen tisztítja a bőrt.
Többféle őrlemény összekeverésével természetes multivitamin készítményt fogyaszthatunk. Az őrleményeket ajánlott száraz, hűvös, sötét helyen, jól lezárva tárolni.