Máriatövis magolaj

A máriatövis magolaj a máj védelmezője

 

100%-os hidegen sajtolt máriatövis magolaj. A Máriatövis (Sylibum marianum) évszázadok óta a különböző májbetegségek panaszosainak nyújt igen hatékony „mentőövet”. A máriatövis mag hatóanyaga a szilimarin, ami egy gyűjtőnév, több hasonló szerkezetű anyag (a szilibin, a szilidiadin, a szilikrisztin) elegye.

Alkalmazási területek:

-heveny májgyulladás (hepititis acuta)

idült májgyulladás (hepatitis chronica agressiva, persistens)

-máj kötőszövet gyarapodáskor, majd májzsugorodással járó betegségekben (cirrhosis hepatitis atrophica)

-túlzott vagy rendszeres szeszes ital fogyasztás

-vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén zsírmáj kezelésére

-Kísérleti körülmények között a májkárosító anyagok hatását kivédi, a májsejtek szerkezete a mérgező anyagok hatása ellenére jobban megőrződik, a károsított sejthártya nagyjából visszanyeri sajátságait.

-stimulálja az epe és epesavak (zsír és koleszterinbontók) termelését a májban

-fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav-, illetve fehérjeszintézist

-szabadgyök fogó antioxidánsmáriatövis balogholaj1

A nép gyógyászat szerint a májbetegségeknél „ahol már semmi sem segít” biztosan számíthatunk a máriatövis kiváló gyógyerejére.

Máriatövis magolaj: a máriatövis olaját kíméletes eljárással hidegen sajtolva vonjuk ki mindenféle adalékanyag nélkül!!. A máriatövis magolaj tartósítószert, színezéket illetve egyéb mag olaját, ízfokozót nem tartalmaz.

Az olaj nálunk 100%- os töménységű, egyes gyártók olíva olajjal keverve árusítják!!

Adagolás:
80 kg testsúlyig NAPI 1,5 ml ( 1 mokkáskanálnyit)
80 kg felett NAPI 3 ml ( 1 teáskanálnyit)
reggel éhgyomorra, szájban nyállal jól elkeverve, kúraszerűen
1 kúra 50 ml 80 kg testsúlyig, felette 100 ml, majd egy hét szünet után a kúrát érdemes megismételni.Napközben fogyasszunk sok folyadékot, így a méreganyagok könnyebben távoznak!

A fent leírtak alkalmazása esetén káros mellékhatás nincs. Ellenjavallat nem ismert.

Figyelem: A készítmény szedésekor napi kétszeri székletürítés is előfordulhat, ez „jelzi”, hogy szervezete megkezdte a méregtelenítést.

Egyéb speciális alkalmazási területek:

a különböző böjtkúrák esetén a méregtelenítés megkönnyítésére tartós illetve rendszeres gyógyszer fogyasztás esetén a gyógyszer maradványok testből történő kiürülésének segítésére általános májtisztításra.

Állatkísérletek során megbizonyosodtak arról, hogy amennyiben a máriatövis hatóanyagát (a silybiumot) egy gyilkos galócával történő gombamérgezés előtt juttatják a kísérleti állat szervezetébe, a májkárosodás 100%-ban megelőzhető. Szinte teljes mértékben hatásos még akkor is, ha mintegy tíz perccel a mérgezés után alkalmazzunk. Sőt, még akkor is képes megóvni az áldozat életét s nagy mértékben csökkenteni a májkárosodást, ha a mérgezés után 24 órával később kerül az ellenanyag a szervezetbe.

 

Többszörös védelemmáriatövis3 balogholaj

A máriatövis háromféleképpen védi a májat. Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe. Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek képesek kárt okozni más molekulákban akár még a sejteken belül is.) Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak. Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.

A máriatövis felhasználási módjai

A máriatövis magolaj legfőbb hatása, hogy védi a májat, így a különböző májgyulladások esetében is kiválóan alkalmazható. E legismertebb májvédő növényről már dioszkoridész és Plinius is említést tesz műveiben, de a középkori füves könyvekben és Melius Juhász Péter Herbáriumában (1578) is megjelenik. Régebben leveleiből nyerték ki a hatóanyagot, ma már inkább az érett terméseket használják. A máriatövismagról pozitív E-monográfia készült, szerepel a Német Gyógyszerkönyvben is. Legfontosabb hatóanyagai a flavonoglikánok (általános májvédőnek tekinthető a három alkotórészből álló szilmarin komplex), de keserű anyagot és zsíros olajat (linolsavat és olajsavat) is tartalmaz. Hatóanyag komplexe serkenti a sejtmag DNS polimerázának működését, ezáltal a májsejtek szintézisét és regenerációját, stabilizálja a májsejtek membránját, valamint szabadgyök fogó hatása is van.

Mellékhatások nem ismeretesek, így fogyasztása teljes mértékig  biztonságos.

Tárolás:
Bontatlanul, hűvös, száraz, napfénytől védett helyen 9 hónapig tárolható. A szavatosság pontos megőrzésének dátuma az üvegen feltüntetésre kerül. A felbontást követően javasolt 3-4 hónapon belül felhasználni, hogy az értékes vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok ne veszítsenek magas minőségükből.
Szűretlen olaj, ezért előfordulhat ülepedés, ezért fogyasztás előtt rázzuk fel!