Dióolaj 3900Ft/ liter

Dióolaj : az érrendszerünk karbantartója

 

dioDióolaj: 100%-os hagyományos technológiával készített dióolaj 3900Ft./ liter. A dióolaj nagyon finom és jó hatású aromáját a pirított dió adja, ami minden vele készített ételben kiemelkedően érvényesül. Igazi DIÓOLAJ!

DIÓOLAJ készítése

A betakarított diót megpucoljuk, megszárítjuk, végül az olajmalomban  őrlik. Víz hozzáadása után a masszát kíméletesen megpörkölik, és dugattyús préssel kipréselik a dióolajat. A tartályban történő természetes ülepítést követően palackozzuk az olajat, és így az frissen kerül az Ön asztalára. Felbontatlan palackban 9hónapig megőrzi szavatosságát , hűvös fénytől védett helyen tárolja!

A dióolaj rendkívül gazdag vasban, és cinkben, továbbá tartalmaz  káliumot, magnéziumot és ként, valamint A-, B-, C-, D-, F-, P vitamint is.  Ezáltal igen fontos szerepet játszik a magas vérnyomás valamint az  érelmeszesedés megelőzésében, a kialakult tünetek enyhítésében. A  koleszterin szintet is csökkenti.dióolaj1 balogholaj

Adagolási javaslat:

Ajánlott naponta 1-4 mokkáskanállal fogyasztani étkezés előtt. Saláták,  sütemények elkészítéséhez használva különlegesen kellemes és finom ízt  biztosít, valamint húsok pácolásához is kimondottan ajánlott.A franciák  tojásrántottát, tükörtojást sütnek benne.A magvakból sajtolt dióolaj 73-84 %-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz. E tekintetben a szójaolajnál is sokkal értékesebb. Jelentős mértékben tartalmaz linolin- és olajsavat. A dió olajának fogyasztásakor féregűző hatás is tapasztalható, emellett az emésztést is elősegíti. Vérszegény és sápadt gyermekeknél is jótékony hatású. Nyirokrendszer szabályozó, jótékonyan hat idegrendszeri bántalmak esetén is.

A dióolaj gyógyászati használata

Leginkább gyógykrémek alapanyagaként használatos a gyógyszeriparban, magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású.Egy francia szakvélemény szerint a dióolaj ergoszterol-tartalma (ami a szervezetben a D-vitamin képzésének egyik előzetes alakja) jó hatású a bőrre, öregedését késlelteti.Ha ajkunk kirepedezik, ne keressünk gyógy-, vagy kozmetikai krémet, ha van otthon kevés dióolajunk, ajkunkat azzal kenjük be! Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot, és egészséges a bőrnek. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket.A dióolajnak kifejezett gombaölő hatása van. A dióolajjal készült gyógykrémek és kozmetikai készítmények kedvező többlethatása a bőrön a gomba elleni védelem, tehát egy bizonyos fertőtlenítés, a gombafertőzés megelőzése vagy kezdődő gombafertőzés leállítása. Ezért szappanok, samponok, napozókrémek adalékanyaga is. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazzák.És mikor masszírozhatunk dióolajjal? Ha páciensünk bőre sebes. Vagy ha egyéb bőrproblémái vannak. Vagy ha száraz, normál vagy zsíros bőre van. Mert mindre jó.Kipróbálhatjuk szemránc-elsimítóként is.A dióolaj linolsav-tartalmának immunrendszer-erősítő hatást tulajdonítanak, ahogy a németek mondják, lendületet ad a hormonháztartásnak. Belélegezve aromaterápiára is jó.A dióbél egészségmegőrző, szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása fokozottan érvényesül a dióolajban. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt. Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak a dióolajnak,valamint lázcsillapító hatást is.Ne várjunk tőle csodát, módjával fogyasszuk, és bízzunk egészségvédő hatásában.A módjával azt jelenti, hogy preventív jelleggel, az érelmeszesedés megelőzésére nagyon jó, ha az étrendünkbe iktatunk napi 2-3 kávéskanálnyit.A  dióolajnak féregűző hatása van, bélféreg ellen jó. Mivel a dióolaj gyorsan avasodik, és az avas dióolaj már nem jó ízű, étkezésre már nem használhatjuk. De jó lehet még – kis adagban – hashajtónak.di1

Dióolaj és az egészség
A dióolaj linolsav tartalma különösen magas. Az esszenciális zsírsavakhoz tartozó linolsav segít a reumatikus ízületgyulladásban szenvedő betegek terápiájában ami ugyan még nem nyert egyértelmű tudományos bizonyítást, azonban sok beteg, aki rendszeresen fogyaszt linolsav tartalmú termékeket, kevesebb végtagfájdalomról, és csökkent ízületi merevségről számol be.
Íze
A dióolaj színe sötét sárgás, íze pedig könnyed, aromatikus. A dió íze egyértelműen kivehető.
Felhasználása
A dióolaj kiválóan alkalmas salátákhoz, levesekhez, szószokhoz, azonban süteményeket, krémes desszerteket is ízesíthetünk vele. A galambbegysalátával és a céklával különösen jól harmonizál.

Konyhai tippek
Salátaszószokban a dióolaj különösen jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal, mint pl. gyümölcsecet
A dióolajat ne süssük. Amennyiben a röviden sütött húsokhoz a diós ízt szeretnénk, akkor a húst süssük dióolaj-szójaolaj – 1:3 arányban – keverékben.

Tárolás:
Bontatlanul, hűvös, száraz, napfénytől védett helyen 9 hónapig tárolható. A szavatosság pontos megőrzésének dátuma az üvegen feltüntetésre kerül. A felbontást követően javasolt 3-4 hónapon belül felhasználni, hogy az értékes vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok ne veszítsenek magas minőségükből.
Szűretlen olaj, ezért előfordulhat ülepedés, ezért fogyasztás előtt rázzuk fel!